IBPS Clerk GK Asked Questions Morning & Evening Shifts

By | April 3, 2020

IBPS Clerk GK Asked Questions, Candidates can check IBPS Clerk Prelims & Main Exam GK Asked Questions, IBPS Clerk Morning & Evening Shift GK Questions at available on the official website

Q1: The Joint Military Exercise Tiger Triumph was held between –
Answer: India & USA.

Q2: What is the Theme of New Delhi World Book Fair 2020?
Answer:  ‘Gandhi: The Writers’ Writer’.

Q3: National Science Congress 2020 was held at –
Answer: Bangalore.

Q4: Percentage Forest Cover of India W.R.T the geographical area of the country.
Answer: 24.56%

Q5: Name of India’s first UNESCO Heritage City –
Answer: Ahmedabad.

Q6:  Headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) is located at-
Answer: Vienna, Austria.

Q7: Great Himalayan National Park belongs to which state?
Answer: Himachal Pradesh.

Q8: The cricketer “Peter Siddle” belongs to which country?
Answer: Australia.

Q9: 10th February is celebrated as –
Answer: World Pulses Day.

Q10: Hemant Soren has been recently appointed as CM of which state?
Answer: Jharkhand.

Q11: National Youth Day is celebrated on 12 January in the memory of –
Answer: Swami Vivekananda.

Q12: Young Scientist Laboratories is associated with –
Answer: DRDO.

Q13: Headquarters of SWIFT is located in which country?
Answer: Belgium.

Q14: Who won Noble Prize for Literature in 2019?
Answer: Peter Handke.

Q15: Full form of “MANI” app launched by RBI
Answer: Mobile Aided Note Identifier.

Q16: Headquarters of National Development Bank (NDB) –
Answer: Shanghai, China.

Q17: Full form of M in MDR?
Answer: Merchant Discount Rate (MDR).

Q18: Konark Festival is associated to which state?
Answer: Odisha.

Q19: Pradhan Mantri MUDRA Yojana launched 3 offerings ‘Shishu’, ‘Kishore’, ‘Tarun’. What is the maximum loan cover for ‘Kishore’ segment?
Answer: Rs. 5 Lakh.

Q20: What is the minimum capital required by UCB to convert itself to SFB?
Answer: 100 crore.

Q21: Humpy Koneru is related to which sport?
Answer: Chess.

Q22: How many batches in NEFT daily
Answer: 48

Q23: Renewable energy capacity by 2022 to exceed —– target.
Answer: 175 MW.

Q24:  RBI has instructed banks on cash withdrawal at POS for tier III to Tier VI
Answer: 2000/- per day.

Q25: Vidya Sinha passed away recently. She was a famous –
Answer: Actress

Q26: ISRO has launched its 2nd launchpad at –
Answer: Thoothukodi district (Tamil Nadu).

Q27: Which country will train Gaganyaan Astronauts?
Answer: Russia.

Q28: Name the Weightlifter recently banned by NADA?
Answer: Seema.

Q29: One Question related to CRILC

Q30: Brasilia is the capital of which country?
Answer: Brazil.

Q31: Indian Council of Medical Research is located in
Answer: New Delhi.

Q32: How many sub-sectors are there is MSME?
Answer: 47 sub sectors.

Q33: Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state?
Answer: Tamil Nadu.

Q34: Question related to Atal Tunnel
Answer: LEH in UT Ladakh.

Q35: CEO of Paytm?
Answer: Vijay Shekhar Sharma.

Q36: Which of the following banks has been merged with Punjab National Bank?
Answer: United Bank of India.

Q37: What is the deadline for Digital Payment Number?
Answer: 31st March 2022.

Q38: What is the Maturity period fixed for BHARAT ETF?
Answer: 3 years and 10 years.

Q39: Which country topped Swachh Survekshan 2019?
Answer: Indore.

Q40: Which Bank will lead convenor bank for union territory of Ladakh?
Answer: State Bank of India (SBI).

Q41: In Pradhan Mantri Kisan Vikas yojana, Rs. 6000 will be paid to each eligible farmers in how many installments?
Answer: 3 installments.

Q42: RBI has increased the timeline for conversion of minimum KYC detail for prepaid payment instruments (PPIs) to full KYC compliant PPIs:
Answer: 18 months to 24 months.

Q43: Which bank in partnership with First Hive has launched SME Empower?
Answer: ICICI Bank.

Q44: Bombay High Court has appointed Vijayakumar V Iyer as a liquidator of?
Answer: Aditya Birla Payments Bank.

Q45: Which organization of India has put over its 450 patents for free access to industries?
Answer: DRDO.

Q46: What is the Limit for Semi Closed PPI?
Answer: Rs. 10,000.

Q47: Who topped ICC test ranking with 928 points?
Answer: Virat Kohli.

Q48: PM Narendra Modi Visited Brussels recently. Brussels is the capital of which country?
Answer: Belgium.

Q49: CLCSS Scheme is to facilitate technology up-gradation in MSEs by providing an upfront capital subsidy of ______.
Answer: up to Rs 1 crore.

Q50: What is the name given to a type of mutual fund or exchange-traded fund (ETF) that emphasizes current income, either on a monthly or quarterly basis, as opposed to capital gains or appreciation?
Answer:
 Income fund.

follow us for social updates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *