IBPS Clerk Mains Reasoning Guide Study Material, Short Tricks & Important Notes pdf

Keen entrants here can download and check the IBPS Clerk Mains Reasoning Guide Study Material, Short Tricks pdf, Important Notes. You can also download the Clerk Books in the pdf format.

IBPS Clerk Mains Reasoning Guide Study Material, Short Tricks pdf : – Institute of banking personnel selection conducts various exams for Probationary officer, Clerk, Specialist Officer and RRBs vacancies. Here this time the Institute of banking personnel selection is going to conduct the IBPS Clerk Mains Examination.

IBPS is one of the top most exams in the banking industry in India so the definitely paper level also differs from normal banking exam. Here candidates can download the IBPS Clerk mains Reasoning Ability important notes.

IBPS Clerk Mains Important Reasoning Notes download Free Short Tricks pdf

IBPS Bank Clerk written exam conducts the written examination in 3 phases. First one is IBPS Clerk Preliminary exam which contains 100 objective type questions of 100 marks with time duration of 01 hours and covers three subjects those candidates successfully qualified in Pre they are eligible for IBPS Clerk Mains Written examination.

In the IBPS Clerk mains Paper, there are total five sections. All sections have same marks forty questions in it. Sections are Reasoning, English, Aptitude, and General Awareness & Computer. All have the same importance in the exam. In reasoning test for IBPS clerk Mains exam is an easy task for gaining some extra score in the overall ranking of IBPS exam. For every wrong answer negative marking also, will applicable check negative marking details in below table. Make a note IBPS Clerk Reasoning Syllabus.

Download IBPS Clerk Mains Reasoning Ability Notes important E- Books & Short Tricks

The IBPS Clerk Mains Written exam which contains 200 objective type questions of 200 marks with time duration of 135 minutes and covers three subjects those contenders successfully qualified in Pre they are eligible for IBPS Clerk Mains Written examination. Here we also upload the IBPS Clerk mains written Examination exam pattern and syllabus.Here you can get the short tricks related to Reasoning Notes like that Series, Verbal Reasoning, Non Verbal reasoning, Seating Arrangement, Alphabet, Ranking Test, Blood Relation, Continuous Pattern series and more others.

IBPS Clerk Mains Exam Pattern 2017 downloads Exam Syllabus

Name of Subject Total  Questions  Marks Total Exam Duration
Reasoning 40 50 30 minutes
English Language 40 40 30 minutes
Quantitative Aptitude 40 50 30 minutes
General Awareness (with special reference to Banking) 40 40 25 minutes
Computer Knowledge 40 20 20 minutes
Total 200 200 135 minutes

IBPS Clerk Mains Reasoning Guide Study Material

Directions (1-5): To answer these questions study carefully the following arrangement of letters, digits and symbols.

M 7 Ʃ 8 L P @ ? 6 N B T Y 3 2 = E $ 4 9 © G H 5

Q1. How many such letters are there in the arrangement each of which is immediately followed by a number?

  • (a) Three
  • (b) Four
  • (c) One
  • (d) Two
  • (e) None of these

Answer A
Q2. How many such symbols are there in the arrangement each of which is immediately preceded by a number?

  • (a) Two
  • (b) Three
  • (c) Four
  • (d) Nil
  • (e) None of these

Ans. B

Q3. If all the symbols are deleted from the arrangement, then which of the following will be fourth to the left of the 17th element from the left end?

  • (a) 9
  • (b) E
  • (c) 2
  • (d) Y
  • (e) None of these
  • Ans. B
    Q4. ‘78’ is related to ‘P?6’ and ‘?N’ is related to ‘T32’ in the same way as ‘2E’ is related to __________ in the arrangement.
  • (a) 4©H
  • (b) 49G
  • (c) 4©G
  • (d) 9GH
  • (e) None of these
  • Ans. C

Q5. If all the numbers are deleted from the arrangement then which of the following will be fifth to the right of the 13th element from the right end?

  • (a) B
  • (b) N
  • (c) Y
  • (d) T
  • (e) None of these
  • Ans. D

Directions (6-10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statement(s). The statements are followed by two conclusions. Give answer

  • (a) if only conclusion I is true.
  • (b) if only conclusion II is true.
  • (c) if either conclusion I or II is true.
  • (d) if neither conclusion I nor II is true.
  • (e) if both conclusion I and II are true.

Q6. Statements: A > B ≥ C < D, C = E > G

Conclusions:   I. D > E                 II. B > E

Ans.A

Q7. Statements: P ≥ Q > M ≥ N, Q = S

Conclusions:   I. S > P                  II. N < S

Ans. B

Q8. Statements: S > M = Z > T < Q > V

Conclusions:   I. V = S                  II. Q > M

Ans. D

Q9. Statements: T < U = V ≥ S > P ≥ Q

Conclusions:   I. S > T                  II. V > Q

Ans. B

Q10. Statements: M ≥ N > R > W, E = J > L ≥ W

Conclusions:   I. E > W                II. M > L

Ans. A

Directions (11-15): The following questions are based on the five three-digit numbers given below:

684        512        437        385        296

Q11. If 2 is added to the first digit of each of the numbers then how many numbers thus formed will be divisible by three?

  • (a) None
  • (b) One
  • (c) Two
  • (d) Three
  • (e) None of these
  • Ans. B

Q12. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will be the highest number in the new arrangement of the numbers?

  • (a) 684
  • (b) 385
  • (c) 296
  • (d) 437
  • (e) None of these

Ans. C

Q13. What will be the resultant number if the second digit of the second lowest number is divided by the third digit of the highest number?

  • (a) 2
  • (b) 3
  • (c) 0
  • (d) 1
  • (e) 4

Ans. A

Q14. If 1 is added to the first digit and 2 is added to the last digit of each of the numbers then which of the following numbers will be the second highest number?

  • (a) 385
  • (b) 684
  • (c) 437
  • (d) 296
  • (e) 512
  • Ans. E

Q15. If in each number the first and the second digit are interchanged then what will be the highest number?

  • (a) 296
  • (b) 512
  • (c) 437
  • (d) 684
  • (e)385
    Ans.A
    Source Bankers adda

Directions (1-3): Read the following information carefully and answer the question below it.

In a certain code, ‘il be pee’ means ‘roses are blue’; ‘silk hee’ means ‘red flowers’ and ‘pee mit hee’ means ‘flowers are vegetables’.

Q1. How is ‘red’ written in that code?

  • (a) hee
  • (b) silk
  • (c) be
  • (d) pee
  • (e)None of the above
  • Ans.B
    Q2. How is ‘roses’ written in that code?
  • (a) il
  • (b) pee
  • (c) be
  • (d) silk
  • (e) cannot be determined
  • Ans.E

Q3. How is ‘vegetables are red flowers’ written in this code?

  • (a) pee silk mit hee
  • (b) silk pee hee be
  • (c) il silk mit hee
  • (d) silk pee hee il
  • (e) cannot be determined

Ans.A

Directions (4-8): Read the following information carefully and answer the question below it.

In each of the Letter Analogy various terms of a letter series are given with one term missing as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

Q4. HUA GTZ FSY ERX ?

  • (a) DWQ
  • (b) DQW
  • (c) WDQ
  • (d) WQD
  • (e) cannot be determined

Ans.B

Q5. DF GJ KM NQ RT ?

  • (a) UW
  • (b) YZ
  • (c) XZ
  • (d) UX
  • (e) None of the above

Ans.D

Q6. DCXW FEVU HGTS ?

  • (a) LKPQ
  • (b) ABZ
  • (c) JIRQ
  • (d) LMRS
  • (e) None of the above

Ans.C

Q7. AB DEF HIJK ? STUVWX

  • (a) MNOPQ
  • (b) LMNOP
  • (c) LMNO
  • (d) QRSTU
  • (e) None of the above

Ans.A

Q8. C G L R ?

  • (a) Y
  • (b) S
  • (c) U
  • (d) Z
  • (e) cannot be determined

Ans.A

Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

In a certain code language ‘she can do this’ is written as ‘12 23 45 76’, ‘she know about that’ is written as ‘49 94 28 76’, ‘that can be fast’ is written as ‘67 28 45 84’ and ‘this is about care’ is written as ‘23 81 94 51’.

Q9. In the given code language what does the code ‘94’ stand for?

  • (a) care
  • (b) about
  • (c) know
  • (d) Can’t be determined
  • (e) None of the above    Ans.B

Q10. What is the code for ‘fast’ in the given code language?

  • (a) 84
  • (b) 67
  • (c) 45
  • (d) Either (a) and (b)
  • (e) None of the abov      Ans.D

Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the questions given below: 

  • In a certain code language,
  • Fake motion nor – *N6, @R3, #E4
  • not male fifth – *E4, @T3, #H5
  • mankind newly form – #M4, @Y5, *D7

Q11. What is the code for ‘motion’?

  • (a) #E4
  • (b) $R3
  • (c) *N6
  • (d) @N8
  • (e) Cannot be determined

Ans.C

Q12. Which of the following code can be coded for ‘NACTOR’?

  • (a) #D6
  • (b) @R6
  • (c) *S6
  • (d) @N6
  • (e) Cannot be determined

Ans.B

Q13. What is the code for ‘merge for neck?

  • (a) *E4 @H6 #M4
  • (b) #R3 *E4 @D5
  • (c) *M3 @H5 #E4
  • (d) #R3 @K4 *E5

Ans.D

Q14. What is the code for ‘Fluent’?

  • (a) #F6
  • (b) $S5
  • (c) *S7
  • (d) #T6

Ans.D

Q15. What is the code for ‘Nomenclature’?

  • (a) #P13
  • (b) #S11
  • (c) @E12
  • (d) @P11

Ans.C

Basic Sample Questions from Following Topics:

  • English Comprehension
  • General Awareness
  • Numerical Ability
  • Reasoning
  • Computer
  • Marketing

Thanks for visit “IBPS Clerk Mains Reasoning Guide Study Material, Short Tricks & Important Notes pdf”. Dear contenders please share this information on the social networking sites.

 

Leave a Reply (अपनी राय नीचे कॉमेंट करे )

Be the First to Comment! (आप करे पहला कॉमेंट )

Notify of
avatar
wpDiscuz